Kardeşler Arasında Kıskançlık

Kardeşler Arasında Kıskançlık

Çekirdek ailenin önemli unsurlarından biri olan kardeşler arasında kıskançlık konusu sağlıklı bir aile ortamı için oldukça önemlidir. Bu durum genelde kardeşler arası ilişkiyi olumsuz etkilemekle birlikte zaman zaman çatışma ortamına da döndürür. Kıskançlıkta cinsiyet ve yaş faktörü oldukça ön plana çıkar.

Kardeşler Arası Kıskançlıkta Cinsiyet Rolü

Aile de bulunan bir bireyden beklenen davranışlar ve sorumluluklar toplumun belirlemiş olduğu normdur. Bu normlar aile bireylerinde belirli roller ortaya çıkarır. En çok ortaya çıkan ve geleneksel aile tiplerinde keskin hatlarla belli olan cinsiyet rolleri etkiye ve beklentiye en açık normlardır. Özellikle farklı cinsiyette çocuğu bulunan ailelerde bu normlar çocuklar arası kıskançlığı üst seviyeye getirir.

Yaşları birbirine yakın veya uzak olan kardeşler arasındaki kıskançlık daha çok anne-babalarının sevgisini ve dikkatini üzerlerine çekmek için gerçekleşir. Bunun bir başka sebebi de ailenin imkanı dahilinde olan kaynakların paylaşılmasıdır.

Bu durumlarda ise dengeyi sağlamak zor olsa bile bu başarıldığında çocukların arasında yaşanan uyumsuzluk giderilir ve pozitif bir ortam yaratır.

Kardeşler Arasındaki Kıskançlık Nasıl Giderilir?

Böylesine zorlu bir kriz ile mücadele edebilmek tek bir bakış açısıyla mümkün değildir. Kardeşler arasında kıskançlık duygusunu en aza indirmek veya bu kıskançlığı ortadan kaldırmak için en etkili olacak kişiler anneler ve babalarıdır. Ebeveynler durumu kontrol altına alma ve kardeşler arasında adaletli bir şekilde karar veririz ise işler oldukça kolaylaşır. İşte anne babaların kontrolünde aşağıda sayabileceğimiz adımlar izlenerek kardeşler arasındaki kıskançlık sorununu ortadan kaldırmak oldukça kolaydır;

  • Açık İletişim Kurun

Çocuklar birbirleriyle iletişim kuramadıklarını dan dolayı aralarındaki problemler daha da arttığı kanıtlanmıştır. Bu yüzden aralarında duygusal ihtiyaçları ve endişeleri olduğu gibi paylaşılması sağlanmalıdır. Bu sayede birbirlerini daha iyi anlar ve karşılıklı beklentiler ifade eder.


  • Empati Geliştirmelerini Destekleyin

Birbirlerine karşı olan ve sürekli çatışma içerisinde yaşayan kardeşlerin birbirlerini anlamasına yardımcı olun. Farklı bakış açıları kazandırarak empati duyguları gelişirse kıskançlık duyguları da bir o kadar azalır.


  • Ortak Alanlar Oluşturun

Birlikte vakit geçirmelerini sağlayarak ortak ilgi alanlarını bulmaları sağlar. Beraber başardıkları her bir iş onlar arasındaki bağı oldukça kuvvetlendirir ve bu kıskançlığı yenme noktasında en büyük adımlardan biri olur.


  • Bireysel Farklılıkları Olumlayın

Her bir çocuğun özel olduğunu onlara hissettirin. Birinin başardığı şeyi diğerinden istemeyin. Çünkü yapı ve gelişimleri gereği kardeşler aynı yetenek ve becerilere sahip olmaya bilir. Bunun için aralarında farklılıkları birbirlerine karşı savaş unsuru değil tamamlayıcı bir destekleyici haline getirin.


  • Profesyonel Destek Alın

Yukarıda ki maddelerde saymış olduğumuz yöntemler işe yaramıyor veya kardeşler arası kıskançlık ciddi bir boyutta ise aile terapisi psikolojik danışmanı gibi profesyonel yardımlar almak en doğru tercih olur. Alanında uzman birçok kişi bu konuda sizlere daha iyi yol gösterecektir.


Burada özellikle belirtmek gerekir ki her ailede kardeşlerin dinamikleri farklılık gösterir bu sebeple yukarıda saymış olduğumuz öneriler her durumda veya şartta işe yaramaz. Ancak genel olarak bakıldığında araştırmalar sonucu iletişim, empati ve davranışlar kardeşler arasında kıskançlığı bitirmeye veya azaltmaya büyük bir katkı sağlar.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.