Yılbaşı Kutlamak Günah Mı?
Miladi takvimde bir yılın bitişi ve yeni bir yılın başlangıcı olan gün yılbaşı olarak adlandırılır. Bahsi geçen gün bazı kimseler için sadece sıradan bir gündür. Ancak bu tarihi gerçekliğe bakıldığı zaman Hıristiyan geleneğinden ortaya çıkmıştır. Bu sebeple öncelikle yılbaşının kökenine bakmamız gerekiyor.
Yılbaşı Gününün Tarihçesi
Pek çok kültürde farklı dönemlerde ortaya çıksa bile Hıristiyanlık ile ilişkisi oldukça ortadır. Roma İmparatorluğu’nda milattan önceki dönemde yılbaşı mart ayının başlangıcında yer almaktaydı. Milattan önce 153 yılından sonra ise alınan bir karar ile yılbaşı ocak ayına alındı. İlk aşamada Julian takvimine bağlı olarak gerçekleşse de daha sonraki dönemlerde Gregoryen takvimine geçişle Avrupa ülkelerinin tamamına yakınında kabul görmüştür.
Yılbaşı günü Hz. İsa’nın doğumundan 8 gün sonraya denk gelir ve bu gün Hıristiyanların geleneğinde Hz. İsa’nın Sünnet Bayramı’nı temsil eder. Bu yönüyle bakıldığında yılbaşı olarak kutlanan gün Hz. İsa’nın doğumunu temsil etmekte ziyade onun Hıristiyan geleneğinde kabul göre sünnetini temsil etmektedir. Ki Hıristiyanlar arasında yılbaşı kutlamaları 23 Aralık itibariyle başlar ve 1 Ocağa kadar devam eder. Bu tarihin literatürdeki bir diğer ismi de noel bayramıdır.
Yılbaşı Kutlamanın Hükmü
İslam dinine göre birazdan göreceğimiz ayet ve hadisler ışığında yılbaşı kutlamanın hükmünü söyleyeceğiz. Dinin temel kaynağı ayetlere baktığımızda;
Ey iman edenler! Allah’ın size helâl kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) haram etmeyin ve (Allah’ın koyduğu) sınırları aşmayın. Şüphesiz Allah, sıınırı aşanları sevmez. Mâide Suresi 87. Ayet
Ey iman edenler! Yahûdîleri ve Hıristiyanları sakın dost edinmeyin. Çünkü onlar, sadece kendi adamlarıyla dostluk kurarlar. Sizden kim onları dost edinirse kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah, zalim bir toplumu, asla dosdoğru yola ulaştırmaz.
Mâide Suresi 51. Ayet
Yukarıda yer alan ayetleri göz önünde bulundurduğumuzda Hıristiyan ve Yahudilerin adetlerini ve kültürlerini benimsemenin sakıncalı olduğunu görüyoruz. Şimdi de hadis-i şeriflere göz atalım;
Kişi, sevdiği ile beraberdir. Sahih-i Buhari, Edep, 96
Kim bir topluluğa benzerse (severse), Allah(c.c.) onu ahirette onların arasında diriltir. Heysemi, 281
Evet şimdi ayet ve hadisler ışığında yılbaşı kutlamamın hükmüne gelelim. Bir Müslüman, Allah ve Rasulü’nün çizdiği yolun dışına asla çıkmaz. İşte bu yönüyle yılbaşı da Müslüman kimseler tarafından kutlanmaması gerekir. Bu geceye özel bir etkinlik veya eğlenceye katılması da uygun değildir.